Educated – Tara Westover

O carte greu de citit si imposibil de pus jos! Manipularea, abuzul fizic si emotional la care autoarea a fost supusa te lasa fara cuvinte si-ti vine sa renunti la lectura.

Tara Westover a crescut intr-o familie de mormoni intr-o zona montana rurala din Idaho, US. Cu un tata fanatic din punct de vedere religios, care face provizii de mancare, arme si munitii, pregatindu-se pentru ceea ce se cheama „Days of Abomincation”, isi tine familia departe de societate, fara sa depuna certificate de nastere, fara ingrijiri medicale atunci cand este nevoie (mama autoarei sufera un accident cerebral intr-un eveniment rutier si nu se recupereaza pe deplin niciodata), isi tine copiii departe de scoala si evita contactul cu administratia cu orice pret.

Cu toate acestea, Tara Westover este indeajuns de curajoasa astfel incat isi gaseste indrazneala si vointa de a-si depasi conditia, fiind in acelasi timp framantata de un sentiment de datorie si loialitate fata de familie, si atasament fata de convingerile adanc inradacinate. Ajunge la facultate iar atunci cand se afla pentru prima data intr-o sala de clasa (la 17 ani!), nu stie ce este Holocaustul, afla despre sclavie, cel de-al Doilea Razboi Mondial sau miscarea drepturilor civile.

Ce este impresionant in aceasta carte este dorinta Tarei Westover pentru o viata mai buna. Cu foarte putin sprijin din partea familiei, reuseste sa iasa din izolarea impusa de tatal ei si sa obtina o educatie (Cambridge PhD). Cartea este foarte bine scrisa si este o relatare a felului in care s-au intamplat lucrurile din perspectiva autoarei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.