Midnight in Chernobyl – Adam Higginbotham

„… Siuatia este normala. Nivelul radiatiilor este in crestere.” sta scris intr-unul din documentele oficiale la aproximativ 6 ore de dupa explozia de la Chernobyl. Doua enunturi contradictorii care supriindeau atat de bine starea de fapt de la acea vreme din fosta URSS.

Pe de o parte avem un grup format din birocrati pentru care cariera era mai importanta decat orice si care si-ar fi conservat pozitiile indiferent de costuri, iar de cealalta parte se aflau cei implicati in mod direct in buna functionare a reactorului si in administrarea urmarilor de dupa explozie. Unii dintre ei nu doar ca nu aveau habar de efectele radiatiilor, dar nici macar nu aveau echipamentul necesar pentru a interveni in astfel de situatii sau un protocol clar de urmat. In consecinta, in timp ce unii isi gaseau sfarsitul in cel mai groaznic mod cu putinta, ca urmare a expunerii la niveluri de radiatie cu mult peste limitele tolerate de om, preocuparea altora era gasirea unor tapi ispasitori pentru cele intamplate, chiar daca cele 4 reactoare de tip RBMK, conectate la reteaua energetica a URSS, aveau un design defectuos inca de la bun inceput.

Inceputurile cartii il plaseaza pe cititor la finele anilor 1960 si descrie programul de dezvoltare nuclear energetica al URSS. Asa aflam cum a luat nastere ideea constructiei celor dintai reactoare nucleare la Chernobyl, impreuna cu orasul ce avea sa-i gazduiasca pe muncitori si familiile lor, Pripyat. Mai departe, autorul descrie pas cu pas fiecare moment care a dus la catastorfa de la acea vreme, pregatirile pentru evacuarea orasului aflat in apropierea centralei, cat si incercarile de musamalizare initiate din partea guvernului sovietic in incercarea lor de a minimiza gravitatea evenimentului, atat in interiorul Uniunii Sovietice, cat si in afara.

Midnight in Chernobyl este una dintre cele mai bune carti de non-ficțiune pe care le-am citit in ultima vreme si s-a potrivit atat de bine dupa ce am vazut serialul HBO, Chernobyl. Sunt uneori momente in care subiectul este greu de parcurs, dar cartea este bine scrisa incat nu te poti opri din lectura.

E o lectura pe care v-o recomand din plin, veti fi mult mai bine informati pe tema acestui accident oribil! De asemenea, nu este deloc de ocolit nici cartea Svetlanei Alexievich, Voices from Chernobyl.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.