Iubirea are limbajele ei

Pentru mine iubirea inseamna conexiune, valoare care se traduce printr-un sentiment de camaraderie, parteneriat si togetherness in relatia cu persoana iubita. Impreuna impartasim evenimente si sentimente, nu conteaza ce se intampla, toate sunt ale noastre si suntem acolo unul pentru celalalt: bucuriile tale sunt si ale mele, hachitele tale sunt si ale mele. Implinirea acestor nevoi ma face sa ma simt in siguranta, iubit si acceptat.

Atunci cand ma confrunt cu intamplari (cum ar fi de pilda un conflict) pe care le traduc ca fiind o amenintare a conexiunii, ma simt respins si am nevoie de timp pentru restabilirea relatiei. In cazul meu, acest lucru se petrece prin intermediul unor “cuvinte de reafirmare sau reasigurare” care au rolul de a-mi reda sentimentele de incredere, siguranta si acceptare ce au fost stirbite. Pentru altii ar putea fi timp petrecut impreuna, atingeri fizice/intimitate sau mici cadouri, toate acestea fiind ceea ce se cheama love language, adica modalitati de exprimare si punere in practica a sentimentelor de dragoste.

Fiecare dintre noi are propriul love language, important este sa intelegem atat limbajul partenerului, cat si propriul limbaj. Nepriceperea acestuia duce adeseori la confuzie, interpretari gresite ori blocaje in dinamica relatiei, la nivel de comunicare ori comportamental: ii spunem partenerului ca-l iubim doar ca o facem intr-un limbaj diferit de al lui! In acelasi timp, intelegerea si folosirea unui love language comun este utila pentru a mentine plin “rezervorul emotional al dragostei astfel incat la nevoie sa avem de unde consuma.

Nevoia de iubire este o nevoie umana de baza, e ceva in natura noastra care cere a fi iubiti. In numele dragostei cataram munti, traversam oceane, strabatem deserturi ori trecem prin dificultati de neimaginat.

In incheiere, va doresc sa aveti un „rezervor al dragostei” cat mai plin! 🙂