The Four Agreements – Miguel Ruiz

Realitatea ca un vis si fiecare individ cu realitatea lui, adica propriul vis. Un vis din care ne este aproape imposibil sa ne desprindem.

Cartea lui Miguel Ruiz mi-a intarit ideea ca viata nu este despre a fi corect sau gresit, ci despre a fi autentic si a trai implinit. Si pentru a atinge acest deziderat ar fi util ca fiecare dintre noi sa urmareasca in viata respectarea ideilor de mai jos.

Fii impecabil cu cuvantul tau: fara barfe, fara minciuni si fara promisiuni goale. Spune doar ceea ce crezi ca merita spus deoarece cuvantul creeaza, modeleaza atat realitatea exterioara, cat si pe cea interioara.

Nu lua nimic personal: comportamentul celor din jur este numai o reflexie a acestora. Cand cineva spune ceva despre tine, in realitate vorbeste despre sine si despre modul in care priveste lumea. Este important sa ne amintim acest lucru atunci cand primim orice forma de feedback pentru ca nimic nu este obiectiv.

Nu face presupuneri, testeaza realitatea! De multe ori presupunem ca stim ce gandesc ceialalti fara ca in realitate sa stim cu adevarat ce este in mintea lor. Intreaba si cauta sa-i intelegi, s-ar putea sa fii surprins.

Fa tot ce poti! Cauta sa faci in orice moment tot ce poti mai bine si asa nu vei avea regrete. Chiar daca poate nu vei reusi mereu, important este sa fii cinstit cu tine in privinta intentiilor avute.

Desi unele idei ar putea parea generale si greu de urmarit, cartea merita citita iar cele patru principii formeaza un cadru de lucru puternic. Nu stiu in ce masura le putem respecta intru totul, dar sa ne ghidam viata dupa ele in mod cert ne va ajuta sa rescriem modele mai vechi de comportament.