Recursion – Blake Crouch

Prima data am venit in contact cu Blake Crouch, fara sa stiu, prin intermediul serialului Waywayrd Pines. Recunosc ca nu l-am dus pana la final, dar mi-a placut ideea filmului.

Mai apoi, prin intermediul goodreads.com am aflat ca una dintre nuvelele lui, Dark Matter, a luat locul doi pe 2016 la categoria literatura SF, intr-un clasament al cititorilor. Imi amintesc ca am citit-o undeva pe la finele lui 2017 si mi-a placut mult. Cartea o puteti gasi tradusa si in limba romana, la Editura RAO (Materia intunecata).

Ca urmare, cand am aflat ca in curand va publica o noua nuvela, de abia asteptam sa o citesc! La fel ca in Dark Matter, Blake Crouch se pricepe atat de bine sa mixeze genul SF cu thriller, a.i. intr-un final cartea te va face sa chestionezi concepte esentiale precum timpul, memoria si chiar viata, in general. Conceptul de baza de la care porneste in dezvoltarea naratiunii este ca timpul nu are o desfasurare lineara, asa cum credem noi, iar prezentul este doar un trecut imediat datorita modului in care creierul interpreteaza informatiile pe care le percepe. Ca urmare, alterand felul in care ne amintim trecutul, respectiv memoriile pe care le avem, vom schimba prezentul. Plecand de aici, povestea capata o desfasurare greu de prevazut si imaginat iar tempo-ul evenimentelor va creste treptat, devenind un adevarat roller coaster a.i. pe alocuri ar putea fi greu de urmarit. Dar chiar si asa, cartea merita in opinia mea cel putin un 4.5 din 5.